Alkukevään ruokajuttuja

Kaksi keittokirjaa pöydällä.

Täällä taas pienen tauon jälkeen! Ruokajutuilla mennään ja esittelyssä on pari uutta ruokakirjaa. Nyt korona-aikana kotona kokkailu kaipaa kipeästi uusia ideoita ja varailenkin usein uutuuskirjoja kirjastosta inspiraation etsimiseksi. 

Belugabolognesea ja pikasämpylöitä

Kirjaston jonosta vapautui Tara Junkerin ja Anna Sarmannon kasvisruokaan keskittyvä Syö Hyvä Mieli (Cozy Publishing 2019) ja innostuin testaamaan sieltä heti paria reseptiä. Belugalinssibolognese oli simppeli tehdä ja makukin oli ihan ookoo, tosin ensi kerralla maustaisin vielä vahvemmin. Kivaa vaihtelua kuitenkin, nimittäin en ollut aiemmin käyttänyt belugalinssejä missään.

Testasin myös 15 minuutin ruis-kaurasämpylöitä, jotka todellakin valmistuvat vain vartissa! Ainekset vain sekoitetaan yhteen ja paistetaan uunissa 12 minuuttia. Ruis- ja kaurajauhoja (tai kaurahiutaleita), leivinjauhetta, suolaa, hunajaa ja vettä, that's it. Kirjassa oli myös ihanan kuuloinen tyrniglögin ohje, jota täytyy testata loppuvuodesta glögikauden startatessa. Kanteen kuvattu tomaatti-fetapannu näyttää myös herkulliselta. Kirja on jaoteltu vuodenaikojen mukaan ja se sisältää myös tietoa mm. suolistoflooran tasapainosta.

Puuroa suolaisena ja makeana

Toinen parhaillaan lainassa oleva kirja on Puuro - Maailman parhaat suolaiset ja makeat puurot (Takala, Rekola & Anttonen, Readme.fi 2021). Mukana on hyvinkin erikoisia puuroreseptejä, vai miltä kuulostavat popcorn-kaurapuuro, pekoni-uppomuna-avokadopuuro tai etanapuuro? Olen enemmän perinteisemmän puuron ja erilaisten vispipuurojen ystävä, mutta koska puuroa tulee syötyä joka päivä, on kiva saada välillä vinkkejä erilaisiin variaatioihin.

Tästä kirjasta ajattelin kokeilla hauskan kuuloista uutispuuroa, joka on itseasiassa hyvinkin simppeli ruispuuro. Nimi tulee "uutisista" eli heti sadonkorjuun jälkeen tuoreista, vastajauhetuista ruisjauhoista. Kirjassa on myös tietoa eri viljoista (kaura, ohra, vehnä, ruis, riisi) ja ainakin minulle oli uutta tietoa, että Suomen viljellyin viljakasvi on ohra! Reilun miljardin kilon vuotuisesta ohrasadosta yli puolet menee rehuteollisuuden käyttöön ja toinen suuri käyttäjä on olutteollisuus. 

Onko blogin lukijoissa muita puurofaneja? Luin hiljattain Viimeistä murua myöten -blogista höyryttämättömistä kaurahiutaleista tehdystä puurosta, ehkä pakko testata!

Ps. Ylellä on alkanut muuten huippumielenkiintoiselta vaikuttava uutuussarja ruoan tulevaisuuteen liittyen.


Lue myös: Tuunaa puuro!

Kommentit