Tuunaa puuro!

Saksanpähkinäöljy, limelohko ja maapähkinävoipurkki pöydällä.

Syön joka aamu kaurapuuroa, arkisin mikroversion ja viikonloppuisin kunnolla keitettynä. Silloin tällöin saan inspiraation sekoittaa tuorepuuron edellisiltana jääkaappiin. Monesti syön puuroannoksen marjojen kanssa, mutta välillä on kiva tuunata puuroa muillakin tavoilla.

Hyviä rasvoja, makua ja vaihtelua

Puuron saa tuunattua kymmenillä eri tavoilla hiutaleita ja lisukkeita vaihtelemalla. Tässä joitakin suosikkejani jo mainittujen marjojen lisäksi:
  • saksanpähkinäöljy 
  • maapähkinävoi (kuvassa näkyvä Urtekram on jääkaapin vakiovaruste, käytän sitä välillä myös leivän päällä ja smoothieissa)
  • cashew- ja parapähkinät
  • banaani puuron joukkoon jo keittovaiheessa - sattumia saa jäädä!
  • leseet
  • hunaja
Proteiinia sisältävä lisuke auttaa pitämään paremmin nälkää ja tähän pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Jokunen vuosi sitten testasin hamppuproteiinijauhetta puuron joukkoon, mutta sen maku oli liian jauhoinen. Toki mm. kananmunat, raejuusto ja rahka olisivat hyviä kavereita aamupuuron kanssa, mutta aika harvoin tulee niitä aamuisin syötyä.

Pyrin minimoimaan hävikkiä ja välillä olen heittänyt puuron joukkoon kirjaimellisesti sitä mitä kaapista sattuu löytymään. Taannoin bongasin maustehyllyltä aitovaniljajauheen, jonka parasta ennen -päiväys oli juuri mennyt. No, ripottelin sitä aamupuuron joukkoon ja toimi ihan hyvin makua antamassa. Jos jääkaapissa hengaa yksinäinen sitruunan- tai limenpuolikas vailla muuta käyttöä, puristan sen parina aamuna puuron joukkoon. Lisäksi erilaiset jämäpussit mysliä, kookoshiutaleita tms. voi helposti heittää puuron sekaan.

Parhaat puurohiutaleet?

Kuten aiemmin olen kirjoittanut, suosin yleensä luomukaurahiutaleita. Kaupan omien merkkien luomukaurahiutaleet ovat edullisimpia ja päätyvät siksi ostoskoriini. Kun kaipaan vaihtelua, saatan ostaa erilaisia hiutalesekoituksia esim. kaura-ruishiutaleita tai leseitä sisältävää kuituisempaa puuroa. Yleensä kuitenkin ostan leseet erikseen ja lisäilen niitä sitten normipuuroon.

Kotimaisia hiutaleita ja leseitä on onneksi laaja valikoima ja pienestäkin lähimarketista löytyy vaihtoehtoja puuron keittoon. Jos puuroa sattuu jäämään yli, voi loput syödä väli- tai iltapalaksi vaikka kylmänäkin sopivilla lisukkeilla. Toki puuronjämistä voi tehdä myös sämpylöitä, rieskoja tai pannaria.

Kommentit