Ideoita ilmastotekoihin

250 ilmastotekoa -kirja puisen laatikon edessä.

Kesälomalla on tullut luettua (ja kuunneltua) aika monta kirjaa, joista yksi oli Rinna Saramäen 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman. Kirja käsittelee monipuolisesti eri aiheita, kuten asumista, vaatteita, jätehuoltoa, liikennettä, ruokaa, elektroniikkalaitteita, sähköä ja työssäkäyntiä. Nostan tässä postauksessa esiin muutaman niistä vinkeistä, jotka voisin toteuttaa.

Satokausiruokaa ja vaatteiden kierrätystä

  • Tutustu kausiruoka-ajatteluun ja inspiroidu resepteistä
Pyrin noudattamaan satokausi-ajattelua ja etenkin tähän aikaan vuodesta se on helppoa, kun kotimaisia vihanneksia on tarjolla monipuolisesti ja kohtuuhintaisesti. Marjoja ja sieniä unohtamatta! Satokauden mukaista ruokaa voisi kyllä tehdä enemmänkin ja vielä monipuolisemmin ympäri vuoden. Kirjassa vinkattiin muutamasta satokausireseptikirjasta ja laitoinkin nyt varaukseen nämä kaksi: Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Kaskinen, Kuittinen, Sadeoja ja Talasniemi 2011) ja Satokauden ruokaa (Haavisto&Karjula 2016).
  • Selvitä, onko kotiseudullasi myös lumpputekstiilejä vastaanottavaa tahoa (esim. Kierrätyskeskus, materiaalipankki, työttömien yhdistykset)
Kirjassa todetaan, että reikäinen ja pinttymätahrainenkin tekstiili kelpaa uusiokäyttöön tai materiaaliksi (mutta ei märkä, homeinen tai tuhohyönteisten nakertama). Liian usein vaatekeräyspisteisiin viedään lumpuksi luokiteltavia vaatteita, joissa on pysyviä tahroja tai reikiä ja näiden lajittelu syö aivan turhaan kierrätyskeskusten resursseja. Jos lumppukeräystä ei ole kohtuullisen matkan päässä, kannattaa tekstiilit heittää ennemmin sekajätteeseen. Toki vanhat lakanat ja T-paidat voi leikellä siivousräteiksi, toimivat vallan mainiosti!
  • Hankkiudu hyväntekeväisyysjärjestön tekstiililajitteluun vapaaehtoiseksi, vaikka vain päiväksi
Tämä liittyy edellä olevaan ja tästä jopa vähän innostuin! Voisi olla mielenkiintoista mennä vaikka tosiaan vain päiväksi tekstiililajitteluun ja nähdä konkreettisesti, miten lajittelu tapahtuu. Vähän jo tutkailin SPR Kontin sivuja selvittääkseni, miten vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua. Jos joku blogia lukeva tuttu innostui tästä myös, let me know ja mennään yhdessä!
  • Kysy yleisimmin käyttämältäsi vaatemerkiltä, mitä toimia he tekevät vaatteiden valmistamisen ympäristökuorman vähentämiseksi ja laadun parantamiseksi
Tätä voisin ajatella toteuttavani joidenkin merkkien kohdalla. Kirjassa annettiin muutamia esimerkkikysymyksiä ja ohjeita vastausten tulkitsemiseen. Kuluttajilta tulevat signaalit ovat yrityksille merkki siitä, että asialla on väliä ja toivottavasti se jollain aikavälillä välittyy myös yritysten toimintaan käytännössä.

Kuka saa osallistua ilmastokeskusteluun?

Kirjan lopussa pohditaan yhden ihmisen roolia ilmastotekojen edistämiseksi ja sitä, mihin käytettävissä olevan aikansa ja jaksamisensa kannattaa uhrata.

"'Business as usual' voi tuntua kiveen hakatulta ja muuttumattomalta, samalla luonnonlailta ja itsestäänselvyydeltä, niin että siitä poikkeamista on vaikea kuvitella vakavasti otettavana vaihtoehtona. Mutta niin kuin edeltävien parin-kolmenkymmenen vuoden aikana, seuraavienkin kuluessa maailma tulee muuttumaan. Vaikka ajattelisi, että ei halua tai voi tehdä mitään vaivalloisia, kalliita ja epämiellyttäviä muutoksia, niin jättämällä ne tekemättä ei kuitenkaan pysty pitämään olosuhteita ennallaan. Päätöksiä on parasta tehdä itse ennakoiden, jotta maailma ei tee niitä puolestamme."

Saramäki kirjoittaa myös siitä, mitä itse olen jonkin verran pohtinut ennen bloginkin aloittamista: 
"Aukaistessaan suunsa ilmastoaiheesta voi kokea joutuvansa kuin suurennuslasin alle. Voiko sanoa mitään, kun kerran söi avokadon ja osti T-paidan uutena?" Pointti on kuitenkin tässä: "Totta kai voi. Ilmastokeskusteluun saa osallistua, vaikka oma elämäntapa olisi keskimääräinen. Tähtäimessähän on, että kaikki päästöt saadaan laskemaan, ei vain täydellisesti hiilijalanjälkensä minimoimiseen keskittyvien." 

Jaan blogissa kokemuksiani ja havaintojani arkisista jutuista ja omista valinnoistani, joilla pyrin vähän ekologisempaan elämään. Ehkä joku muukin saa näistä kipinän tehdä omassa arjessaan ympäristön kannalta parempia valintoja. Simppeleitä vinkkejä jokapäiväiseen arkeen löytyy mm. näistä postauksista: Arkiset ekovinkit osa 1 ja Arkiset ekovinkit osa 2.

Kommentit