Arkiset ekovinkit osa 1

Sipuli, paprika ja chili pöydällä.

Ajattelin aloittaa postaussarjan, jossa jaan arkisia vinkkejä siitä, miten tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja eri asioissa.

Ruokien säilytys ilman tuorekelmua

Olen halunnut vähentää muovin käyttöä helpoista jutuista aloittaen ja käytän tuorekelmua nykyään aika harvoin. Jos ruokaa jää yli, ei astian päälle tarvitse välttämättä laittaa mitään ja usein esim. ylijäänyt ruoka säilyy aivan hyvänä seuraavaan päivään ilman kantta tai kelmua. Vanha kikka on tietenkin lasilautanen, jolla kulhon tai lautasen voi peittää. Toissa jouluna sain lahjaksi mehiläisvahasta tehdyn kestokelmun, jota olen käyttänyt esim. uuniruokien päällä jääkaapissa. Kestokelmu on helppo huuhtaista puhtaaksi, mutta pieni miinus on se, että ainakaan tuota nykyistä käytössäni olevaa ei saa täysin tiiviisti astian päälle. Kun kuitenkin haluan suojata esim. voimaakkaasti tuoksuvat ruoat kunnolla, käytän tuorekelmua. Sen käyttö on joka tapauksessa vähentynyt huomattavasti aiemmasta.

Hevi-tuotteiden pakkaamatta jättäminen

Sitrushedelmät, banaanit, omenat, paprikat, kaalit, sipulit... ostan kasvikset ja hedelmät ilman pieneen pussiin pakkaamista aina kun vain mahdollista. Nyrkkisääntönä pidän sitä, että jos tuote jokatapauksessa kuoritaan ennen käyttöä, sen voi helposti punnita sellaisenaan vaa'alla. Poikkeus on toki silloin, jos ostaa useamman kappaleen samaa tuotetta. Oma raja menee suunnilleen kolmessa kappaleessa ja sen jälkeen siirryn pussin käyttöön. Mielestäni myös aika monet ei-kuorittavat kuten paprikat voi hyvin punnita ilman pussia. Huolellinen pesu lämpimällä vedellä riittää.

Kun pussia kuitenkin välillä joutuu käyttämään, mikä sitten olisi paras valinta hedelmäpussiksi? Vihreät biopussit ovat yleistyneet viime vuosina monessa kaupassa, mutta itseasiassa ne eivät ole jatkokäytön kannalta paras vaihtoehto biojätteen keräykseen. Hiljattain luin jostakin, että biopussit ongitaan jätteenkäsittelylaitoksella pois biojätteen seasta, mikä aiheuttaa ylimääräistä työtä. Toki tässä voi olla myös kuntakohtaisia eroja sen suhteen, ovatko vihreät pussit biojätteen joukossa ok vai eivät. Aina jos vaihtoehtona on paperipussi, valitsen sellaisen, koska sitä voi käyttää myöhemmin biojätepussina. Harmi vaan, että aika harvassa kaupassa olen nähnyt paperipusseja heviosastolla. Mukana kuljetettava kestohevipussi on toki myös hyvä vaihtoehto.

Kommentit