Kokkausta ja kierrätystä


Viisi kirjaa pinossa puulaatikon päällä.


Ajattelin listata tähän postaukseen osan kirjoista, jotka hiljattain lainasin lomalukemiseksi. Listaan tähän nyt vain kokkailuun ja kierrätykseen liittyvät.

Grillivinkkejä ja ruokaväärennöksiä

Kuten olen aiemmin todennut, tykkään lukea erilaisia ruoka- ja leivontakirjoja. Usein ihan vaan selailen ne läpi ja saatan ottaa kuvat talteen niistä resepteistä, joita voisin testata. Vaikka en itse jaksa pipertää kovin monimutkaisia reseptejä, on niitä silti hauskaa ja kiinnostavaa lueskella. Tässä siis nyt lukemista odottavat:
  • Suuri grillauskirja (Sari ja Patrik Spåra, Readme 2020)
Aikamoinen järkäle (550 sivua!), jossa ensivilkaisulla näyttää olevan myös runsaasti kuvia. Lähtökohtaisesti tällaiset tiiliskivet eivät ole ihan lemppareitani, mutta toivottavasti tästä saa uusia vinkkejä grillipuuhiin.
  • Syötkö väärennettyä ruokaa? Elintarvikepetokset meillä ja muualla (Mari Koistinen, Into Kustannus 2020)
Mozzarellaa vai juustonkaltaista tuotetta? Maustehyllyä maustavat väriaineet, lyijy ja lehtisilput. Luomu ei ole luomua tai gluteeniton gluteenitonta. Mutta myös: Ruokaväärennösväite ei aina ole totta: muoviriisiä ja muita huhupuheita. Tämä kirja kiinnostaa kovasti!
  • 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman (Rinna Saramäki, Otava 2020)
Kirja lupaa konkreettisia käytännön vinkkejä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Se vaikuttaisi sopivan erityisen hyvin sellaiselle, joka miettii mitä merkitystä yhden ihmisen teoilla isossa mittakaavassa lopulta on? Olen lukenut Saramäeltä aiemmin myös Hyvän mielen vaatekaappi.
  • Sikke - ruokaa rakkaudella (Sikke Sumari & Benjamin Ilmoni, Paasilinna 2012)
Ei ihan uusimpia keittokirjoja, mutta pari vuotta sitten luin Sikeltä Nami Namaste -kirjan ja tykästyin Siken tyyliin ja asenteeseen ruoanlaittoa kohtaan. Kaikki ei ole niin justiinsa, mausta ei tingitä ja resepteihin liittyy aina tarina tai lyhyt taustoitus. Joskus aiemmin olen lukenut myös Siken kirjan kreetalaisesta keittiöstä.
  • Sikke - ruokaa rakkaudella Saarenmaalla (Sikke Sumari & Benjamin Ilmoni, Paasilinna 2013)
Kirja lupaa helppoja reseptejä helposti löytyvistä raaka-aineista. Sikke kokkailee Saarenmaan Muhussa sijaitsevalla kotitilallaan NamiNamastessa, jossa olisi itseasiassa ihan hauska joskus käydä. Tilalla voisi majoittuakin, mutta yhtä hyvin poiketa vain lounaalle tai illalliselle.

Kirppishaukan vinkit ja yksi huikea elämäntarina

Nyt alkukestästä on tullut luettua aika paljon ja nostan tähän vielä muutaman äskettäin loppuun lukemani kirjan:

Elisa Tikkasen "Kirppareiden kuningatar. Näin teet rahaa vaatekaappisi aarteilla" (Atena Kustannus 2018) käy läpi perusasiat kirppismyynnistä ja esittelee erilaisia mobiilisovelluksia kaupankäyntiin. Kaikista sovelluksista on listattu hyvät ja huonot puolet, joten jos vaatteiden ja tavaroiden myynti puhelimella kiinnostaa, kirjasta saa ihan hyviä vinkkejä. Aika paljon tässä oli itselleni ennestään tuttua.

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja (WSOY 2010) - en tiedä miten en ole aiemmin tullut lukeneeksi näitä, vaikka toki olen tästä kuullut ja leffankin nähnyt. Kirja on samaan aikaan sekä hauska että liikuttava ja Kyrö tuo tekstissään esiin oivaltavasti nykyajan ilmiöitä. Kirja antaa myös paljon ajattelemisen aihetta huumorin varjolla. Kirjan luvut olivat tosi lyhyitä ja luin monesti muutaman aamupalaa syödessä.

Ja viimeisenä: Kirsti Paakkasen elämäkerta Suurin niistä on rakkaus (Otava 2020). Legendaarisen bisnesnaisen elämä ja ura lapsuuden Saarijärveltä lähtien. Tätä odotin siitä asti, kun kuulin että kirja on ilmestymässä. Rakastan elämäkertoja ja ihmisten tarinoita, erilaisia elämänpolkuja ja vaiheita, joihin aina mahtuu sekä vastoinkäymisiä että iloa. Kirsti Paakkanen on vaikuttanut julkisuudessa aina hyvin etäiseltä ja siksi olikin kiinnostavaa lukea, mitä kaikkea tämän vähän ehkä kylmältäkin vaikuttaneen leidin elämään on mahtunut. Ulla-Maija Paavilainen kirjoittaa todella taidokkaasti ja kirja on vaikuttava lukukokemus, suosittelen!

Kommentit