Hellepäivän helppo lounas


Gazpacho juomalasissa basilikanlehdellä koristeltuna.


Kun lämpötilat huitelevat lähellä tropiikkia, ei hellan ääressä huvita kauaa häärätä. Hellepäivän paras lounas syntyy viidessä minuutissa ja sisältää takuulla sen puoli kiloa kasviksia päivässä!

Hetkessä herkullista

Kesän vakioresepteihini on jo muutaman vuoden kuulunut gazpacho, jonka bongasin aikanaan Vappu Pimiän keittokirjasta. Kyseessähän on espanjalainen klassikkokeitto, josta taitaa olla monenlaisia versioita, mutta tämä ohje osui ja upposi kerralla! Tällä kertaa käytin vaaleana leipänä juhannukselta ylijääneen hodarisämpylän. Tomaattimehua löytyy ehkä harvalla valmiina kaapista, mutta veikkaan että tässä toimisi yhtä hyvin myös purkki tomaattimurskaa ja vähän vettä päälle. 

Keitto on koostumukseltaan ja maultaan ihanan täyteläinen! Tästä satsista riittää kevyeksi lounaaksi kahdelle ihan sellaisenaan tai vaikka leivän kanssa. Toki tätä voi tehdä muutenkin kuin vain kesällä ja muutaman kerran tätä onkin tullut tarjottua alkukeittona muina vuodenaikoina. 

Paras gazpacho

Gazpacho Vappu Pimiän tapaan:
  • 3dl tomaattimehua
  • 5-6 kypsää tomaattia
  • pätkä kurkkua (ohjeen mukaan 15cm)
  • puolikas tai kokonainen paprika
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • 2-3 palaa kuivahtanutta vaaleaa leipää
  • 1 kevät- tai kesäsipulin varsi
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • 1dl oliiviöljyä
  • 1tl suolaa
  • hyppysellinen sokeria
  • 20-30 tippaa tabascoa (laitan yleensä 20)
  • mustapippuria
Sitten vain kaikki sekaisin tehosekoittimessa (meillä jo vuosia käytössä ollut Wilfa toimii tässäkin erinomaisesti) ja hetkeksi jääkaappiin. 

Ehkä tämä toimisi talvisaikaan kuumanakin, jos valmiin keiton lämmittäisi hellalla kattilassa. Raaka-aineet ovat toki sesongissa kesäisin, joten kannattaa testata nyt!

Gazpachon ainekset paloiteltuna tehosekoittimeen.



Kommentit

  1. Kokeilin tätä reseptiä ja pakko sanoa, että todella hyvää oli! Uusi lemppari! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti