Oodi kauralle - vol 2

Kaksi kaurapohjaista lihankorviketta.



Kaurapohjaisia vegetuotteita tupsahtelee markkinoille tasaisen varmaan tahtiin. Ainakin Nyhtökaura, Härkis ja Boltsit taitavat olla suurimmalle osalle jo tuttuja, mutta oma suosikkini on Elovena Muru Kaurajauhis. Rakenne, maku ja käyttömukavuus ovat kohdillaan ja se on myös hiukan vähäsuolaisempi verrattuna moniin muihin kasviproteiinituotteisiin. Elovena Murusta olen toistaiseksi tehnyt vain bolognesea paketissa olevalla ohjeella, mutta suunnitelmissa on testata sitä myös ainakin makaronilaatikossa.

Atrian vähän turhan mutkikkaasti nimetyssä Vegyü-sarjassa on mm. kaura-porkkanakroketti, jota aion testata. Tuotteella näyttää olevan myös Sydänmerkki. Nykyään Fazerin omistamalla Yosa-tuotemerkillä on myös vuosi sitten lanseerattu kaurapala (oat block), jota kokeilin viime kesänä. Muistaakseni en maustanut Natural-versiota tarpeeksi, mutta aion ehdottomasti testata tuotetta uudelleen, ehkä kasvispadassa tai salaatissa. Ja voisihan sitä koittaa kesällä grillatakin. Veikkaan, että kaurapohjaisia lihankorvikkeita tulee markkinoille lähitulevaisuudessa lisääkin kasvisruokien suosion kasvun myötä.

Bongasin hiljattain Marttojen uudesta keittokirjasta helppojen kasvispyöryköiden ohjeen, jossa on mukana myös kaurahiutaleita. Tätä täytyy testata, tässä ohje teillekin:


Kasvispyörykät (gluteeniton)


5dl vesi-maitoseosta (1:1)
1 pss perunasosejauhetta (105g) tai valmista perunasosetta, jolloin vähennä 1dl vesi-maitoseosta
1dl hernerouhetta
200g pakasteherneitä
0,75dl kaurahiutaleita
1-2 valkosipulinkynttä
2 kananmunaa
(suolaa)

Pinnalle:
pellavan- ja seesaminsiemeniä

Paisamiseen:
öljyä ja voita

Sulata herneet ja riko ne haarukalla. Sekoita perunasosejauhe ja hernerouhe kiehuvaan vesi-maitoseokseen ja anna turvota. Lisää seokseen rikotut herneet, kaurahiutaleet, hienonnetut valkosipulinkynnet ja kananmunat. Anna jäähtyä. Tee massasta pyöreitä pullia. Kaada lautaselle pellavan- ja seesaminsiemeniä, sekoita. Leivitä pyörykät siemensekoituksessa. Paista pyörykät öljy-voiseoksessa pannulla.

Lue myös: Oodi kauralle -vol 1

Kommentit