Tammikuun kirjavinkit: ruokaväärennöksiä ja Siperian-kokemuksia

 

Kahden kirjan kansikuvat.

Törmääkö Suomessa ruokaväärennöksiin? Onko luomu aina paras valinta? 

Sain joulun alla loppuun Pirjo Saarnian "Suuri ravintohuijaus. 25 ravintoväittämää, jotka eivät pidä paikkaansa". Kirjassa käsitellään ruokaan ja ravitsemukseen liittyviä väitteitä ja pohditaan sitä, mikä on totta ja mikä ei.

Ruokaväärennöksiä ja mielikuvamarkkinointia

Kirjassa puhutaan mm. ruokaväärennöksistä ja siitä, törmääkö niihin myös Suomessa. Esiin nostetaan myös kalan ja kalaöljyn käyttö, maito, erilaiset rasvat, luomuruoka, hyvinvointiala miljoonabisneksenä ja elintarviketeollisuuden mielikuvamarkkinointi. Saarnia kannustaa kuluttajaa kiinnittämään huomiota erityisesti pakkausmerkintöihin.

Kirja oli hurjan mielenkiintoista luettavaa ja herätti pohtimaan monenlaisia ravintokysymyksiä omassakin arjessa. Osa oli toki tuttuakin asiaa. Suoritan parhaillaan ravitsemustieteen perusopintoja ja kirja oli siinäkin valossa kiinnostavaa luettavaa juuri nyt. Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja kirjan pohjana on luotettava tutkimustieto.

Suomalaisen perheen vuosi Siperiassa

Toinen vuodenvaihteen aikaan lukemani kirja kertoo Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttisen kolmilapsisen perheen vuodesta Siperian Jakutiassa. Kirja avaa kiinnostavasti elämänmenoa alueella, josta ainakin minulla oli stereotyyppinen käsitys kylmänä, karuna ja aika alkeellisenakin seutuna. Kuka hullu sinne vapaaehtoisesti lähtisi?

Konttinen vie lukijansa Jäämerelle kymmenientuhansien mursujen pariin, siperialaiseen kouluarkeen, jossa liikuntatunnilla opitaan mm. niskanuoran vetoa, Jakutskin "Slushiin" startup-skeneen ja arkielämän koomistenkin ilmiöiden pariin. Urheiluhullu naapuri kun hiihtää jopa 50 asteen pakkasella ja kodeissa ei tarvita erillisiä pakastimia, koska lihat, kalat ja muut voi säilyttää kätevästi porstuassa! Kannattaa lukea tämä kirja, jos kurkistus toisenlaiseen arkeen naapurimaassamme kiinnostaa.

Pirjo Saarnia: Suuri ravintohuijaus. 25 ravintoväittämää, jotka eivät pidä paikkaansa (WSOY 2020)
Jussi Konttinen: Siperia - suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa (HSkirjat 2019)

Lisää kirjavinkkejä: Syksyn 2020 kirjavinkit



Kommentit