Pataleipää porkkanatwistillä

Kypsä leipä valurautapadassa.

Olen innostunut leipomaan pataleipää nyt koronakotoilun aikana, erityisesti tämä porkkanainen resepti on noussut suosikiksi! Kun kaupassakäynnit on minimoitava, mutta mieli tekee tuoretta leipää, on pataleipä erinomainen vaihtoehto. Ainekset sekoittaa viidessä minuutissa, sitten taikina saa tekeytyä seuraavaan päivään ja uuni hoitaa loput!

Porkkanainen pataleipä

Olen tehnyt viimeisten reilun viiden viikon aikana jo ainakin 8 pataleipää, viime viikonloppuna jopa kaksi kerralla samalla vaivalla. Löysin netistä ihan vaan googlaamalla tämän porkkanaisen pataleivän reseptin Rouva Kasvis -blogista. Kuvassa näkyvä häälahjaksi saatu Sarpanevan pata on ollut ahkerassa käytössä, mutta pataleipä onnistuu myös tarvittaessa ilman pataa esim. kannellisessa teräskattilassa. Siinä tein itsekin toisen leivän, kun leivoin tuplasatsin. Kuvassa taikina sen jälkeen, kun kaikki ainekset on sekoitettu yhteen (tätä ei siis vaivata!):


Leipätaikina ja puukauha kulhossa.

Laiskan leipurin paras kaveri

Jos kaapista löytyy vehnä- ja hiivaleipäjauhoja sekä kuivahiivaa, on tähän leipään ainekset valmiina aina kun muistaa vain ostaa porkkanoita. Taikinan kohoamisaika on 12-24h, mutta mitä pidempään sen antaa olla, sitä parempaa leivästä tulee. Tämä on siitäkin mukava resepti, että kohotus tapahtuu huoneenlämmössä eikä iso kulho vie tilaa jääkaapista.

Tämän reseptin lisäksi olen testannut menneiden viikkojen aikana myös mm. kaurapataleipää ja Sikke Sumarin sämpylöitä. Tämä porkkanainen resepti on kuitenkin jäänyt suosikiksi ja teen tätä varmasti jatkossakin. Kuten ohjeessakin sanotaan, tähän voisi heittää päälle siemeniä tai miksei niitä voisi upottaa varmaan itse taikinaankin. Pataleipä on laiskan leipurin paras kaveri, koska ainekset löytyvät melkein valmiiksi kaapista ja työvaiheita on minimaalisesti.

Nähtäväksi jää, kantaako leipomisinnostus vielä tämän poikkeusajan jälkeenkin vai eksynkö takaisin tuoreleipähyllylle. Oletteko muut innostuneet leipomaan nyt kotikaranteenin myötä?










Kommentit

Lähetä kommentti