Ekompaa tiskausta

Juomalaseja astianpesukoneessa.

Käsitiskiaineena käyttööni on vakiintunut Nordic EcoClean -merkin eukalyptuksentuoksuinen pesuaine. Tehokas, kohtuuhintainen, riittoisa ja hyväntuoksuinen - vahva suositus! Astianpesukoneeseen ei ole ollut yhtä helppoa löytää tehokasta ja ympäristöystävällistä vaihtoehtoa.

Ympäristöystävällinen astianpesuaine?

Astianpesukone pyörii kahden aikuisen taloudessa normaalisti pari kertaa viikossa, kun mm. teflonkattilat ja paistinpannut tiskataan käsin. Aika pitkään käytössä oli Fairyn tabletit, jotka tekevät toki puhdasta jälkeä pinttyneimmistäkin puurokattiloista. Vähitellen aloin kuitenkin miettiä, voiko niistä jäädä pesuainejäämiä astioihin ja aterimiin? Asiasta taitaa olla monenlaisia näkemyksiä puolesta ja vastaan. Omalla kohdalla ekopesuaineen ja siten pienemmän kemikaalimäärän käyttö nyt vaan ainakin tuntuu paremmalta vaihtoehdolta. Ainakin ympäristön kannalta se myös oikeasti on parempi vaihtoehto.

Ekomerkeistä ensimmäisenä testissä olivat Ecoverin All-In-One -konetiskitabletit. Melko usein kävi kuitenkin niin, että aivan kaikki astiat eivät olleet täysin puhtaita pesun jälkeen. Liian usein tabletti ei myöskään ollut täysin liuennut pesuohjelman aikana, vaan luukun avatessa pesuainelokerossa oli tabletinjämiä. Sen jälkeen piti pyörittää vielä ylimääräinen huuhtelu ja vähitellen homma alkoi turhauttaa. Astianpesukoneeseen tuntui myös pinttyvän vähän likaa muutaman kuukauden käytön jälkeen. Niinpä siirryimme joksikin aikaa takaisin Fairyn tabletteihin ja päätin unohtaa hetkeksi ekotestailut.

Käytössä nyt: Ecover Zero

Muutama kuukausi sitten päätin ostaa kokeeksi Ecoverin Zero-konetiskitabletteja. Uusiutuvista kasvipohjaisista, biohajoavista ainesosista tehdyt tabletit ovat toimineet yllättävän hyvin, eikä näiden kanssa ole ollut liukenemisongelmia. Käytän yleensä puolikkaita tabletteja ja ne riittävät pesuun hyvin. Satunnaisesti joihinkin puurolautasiin on saattanut jäädä lähes olemattomia jämiä, jotka ovat lähteneet pyyhkäisemällä pois. Ainakin toistaiseksi tämä tuntuu tähän mennessä parhaalta vaihtoehdolta, eikä hintakaan ollut muistaakseni kovin paha (etenkin, kun tabletit riittävät puolitettuina pidempään). En tiedä onko tästä olemassa jauhemaista versiota tablettien tilalle, koska ilmeisesti se olisi ympäristön kannalta parempi vaihtoehto.

Astianpesukoneissa on toki eroja ja tämä vaikuttaa myös siihen, miten eri merkkien pesuaineet toimivat. Omaan käyttöön toimivan vaihtoehdon löytää vain kokeilemalla. Jos nyt kiinnostuit päivittämään astianpesuaineita luontoystävällisempään suuntaan, suosittelen ensin käyttämään loppuun nykyiset ja sen jälkeen testaamaan rohkeasti uusia!

Ps. Tiedostan, että kaikkein ympäristöystävällisin tapa pestä astioita olisi varmaan itsetehty vesi-sooda-etikka tms. kombinaatio, joiden ohjeita löytyy googlaamalla. Omalla kohdalla olen päätynyt ns. välimuotoon, eli etsimään kaupan valikoimasta sitä vähiten luontoa kuormittavaa vaihtoehtoa. Ehkä jossain vaiheessa innostun kokeilemaan itsetehtyä pesuainettakin, kuten yksi ystäväni - terkkuja vaan S!


Kommentit