It's tea o'clock!



Neljä teepussia.

Olen teen suurkuluttaja ja juon teetä ympäri vuoden aamuin illoin. Eri teelaaduista suosikkini ovat valkoinen ja vihreä. Myös mustaa teetä tulee juotua ajoittain. Ulkomaanreissuilla tykkään aina käydä paikallisessa ruokakaupassa ja yleensä mukaan tarttuu myös teetä.

Tämän hetken topkolmonen:

-Pukka Three Mint
-Talven Taika puolukka-vaniljatee (Forsman)
-Wiekas Luomu puolukkatee (Nordqvist)

Myös mm. Clipperillä on hyviä vaihtoehtoja. Parasta on, jos tee on sekä luomua että Reilun kaupan sertifioitua, kuten esim. tuo Wiekas Luomu puolukkatee. En ole kuitenkaan turhan ronkeli teen suhteen esim. kylässä tai juhlissa, jolloin juon ihan mielellään sitä mitä tarjolla sattuu olemaan.


Vastuullisesti tuotettua teetä?

Finnwatchin raportti kertoi hiljattain teeplantaasien ongelmista. Työntekijöiden palkat ovat hälyttävän alhaiset ja työntekijät aliravittuja, jopa sairaita. Erityisen heikossa asemassa ovat naiset, joita on yli puolet työntekijöistä. Vain Reilu kauppa -sertifioinnista on ollut jotakin hyötyä plantaasiyhteisöille. Jutussa todetaan myös, että Reilu kauppa on kriteereiltään kaikkein kunnianhimoisin teen vastuullisuussertifiointi ja siksikin kuluttajien ja yritysten kannattaisi suosia sen käyttöä.

Teenjuojan 4 vinkkiä

Netti on pullollaan ohjeita ja vinkkejä teenjuontiin liittyen, mutta listaan tähän silti oman kokemukseni mukaan tärkeimmät:

  • Lämpötilalla on oikeasti väliä, etenkin kun puhutaan vihreästä ja valkoisesta teestä. Vedenkeitin säädettävällä lämpötilalla olisi siksi tosi kätevä! Toistaiseksi olen tyytynyt kiehauttamaan veden keittimessä, kaatamaan sen mukiin ja odottamaan muutaman minuutin ennen pussin liotusta.
  • Yhdestä teepussista riittää kahteen kuppiin, joten jos juot kerralla useamman kuin kupillisen, ei kannata heittää pussia pois
  • Sitruuna viipaleena tai puristettuna mehuna toimii tosi hyvin mustan teen kanssa - muistan tämän aina silloin, kun lentokoneessa tai kahvilassa teen kanssa tarjotaan sitruunaviipale
  • Jos teenjuojia on useampia, kannattaa hauduttaa tee suoraan kannuun
Bonus: teenjuojalle tee on aina toimiva lahjaidea ja tuliainen. Valikoimaa on vaikka millä mitalla, vaihtoehtoja löytyy jokaiselle kukkarolle, lahja on kevyt kantaa eikä se jää kaappiin pölyttymään.




Kommentit