Ekologinen pyykinpesuaine?

Neljä pyyhettä ja pyykinpesupallo pöydällä.

Ympäristöystävällinen, tehokas ja kohtuuhintainen pyykinpesuaine - mahdoton tehtävä? Siltä tuntuu, nimittäin en ole vielä löytänyt kaikkia kriteerejä täyttävää pyykkäyskaveria. Viime aikoina käytössä on ollut Lumme, joka ei ole varsinaisesti ekopesuaine, mutta ainakin joiltain osin parempi kuin moni muu. Hajusteeton, kirjopyykille tarkoitettu pesuaine tuntui jättävän vaatteisiin tunkkaisen hajun ja sen jälkeen testissä ovat olleet metsän sekä pionin tuoksuiset pesunesteet. Ne menevät kategoriaan ihanookoo, mutta mieluiten käyttäisin tuoksutonta pesuainetta.

Värilliselle pyykille tarkoitun pesuaineen lisäksi käytössä on myös Lumme-merkin valkopyykin pesuaine. Hiljattain ostin myös Marseille-saippuaa*, jolla pesin kesällä muutamia kertoja silkkipaidan. Vaikutti ihan toimivalta ja kyseisellä saippuallahan olisi tuhat ja yksi muutakin käyttömahdollisuutta, ehkä täytyy testata! Huuhteluaineita en käytä ollenkaan, mielestäni ne ovat turhaa kemikaalikuormaa. En ole vielä keksinyt, miksi huuhteluaine olisi välttämätön pyykinpesussa.

Viime aikoina pyyhkeisiin on jäänyt jossain määrin tunkkainen tuoksu pesun jäljiltä ja olen miettinyt, voiko syynä olla pesuaine, joka ei ole tarpeeksi tehokas. Koska pyrin pesemään vain täysiä koneellisia, joutuvat vaatteet välillä odottamaan pesua useita päiviä. Tälläkin saattaa olla vaikutusta siihen, pinttyvätkö tahrat ja hajut kankaaseen. Pyykinpesukone pitäisi sekin muistaa puhdistaa aika ajoin - homma jota ei ole tullut tehtyä sitten pesukoneen oston 2014... Marttojen sivuilla tähän on kyllä useitakin eri vinkkejä.

Pesupähkinöitä en ole vielä kokeillut ja myönnettäköön: olen niiden suhteen ennakkoluuloinen. Voiko niillä saada oikeasti puhdasta myös hikisistä treenivaatteista?

*EDIT (19.1.2020) Hiukan myöhemmin selvisi, että ostamani saippua ei ollutkaan aitoa Marseille-saippuaa. Ostamani tuote oli Le Chat (ns. kissasaippua), joka tehdään eläinrasvasta. En tiennyt, että Marseille-saippuoissakin on eroja ja kannattaisi ostaa sertifioitua versiota (esim. tämä Emma Noel). Sitä voi käyttää myös mm. kasvojen puhdistukseen tai kropan pesuun - toisin kuin kissasaippuaa.

Kommentit